Patent ve Faydalı Model Arasındaki Fark

Faydalı model ile patent arasında bazı farklar vardır. Temelde benzer özellikler göstermelerine rağmen Patent ve Faydalı Model Farkı söz konusu olduğunda öncelikle başvuru süreleri gündeme gelecektir.

Patent Nedir?

Patent ve faydalı model farkı anlaşılması için öncelikle patent nedir sorusunun cevabı verilmelidir. Patent, bir buluş ya da ürün söz konusu olduğunda o ürünün çoğaltılması veya kullanılabilmesi için sahibine verilen hakları kapsayan bir tescil işlemidir. Patent alındığında hem ürün korumaya alınmış olur hem de ürün sahibinin hakları güvence altına alınır.

Ürün ya da buluş yapan kişinin hakları korunmak isteniyorsa patent alma işlemi mutlaka uygulanmalıdır. Üçüncü kişilerin haksız bir kazanç elde etmesini önlemek için yapılacak en doğru hareket ürüne patent almak olacaktır. Sınai mülkiyet hakları kapsamında değerlendirilen patent tescili için üründe olması gereken bazı özellikler gerekecektir.

Faydalı Model Nedir?

Faydalı model, Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşlardır.

Bir ürün yeniyse, daha önce kimse tarafından bilinmiyorsa ya da herhangi bir ürün geliştirilerek yenilik sağlanıyorsa bu durum faydalı model olarak adlandırılır.

Faydalı modelin satma, pazarlama ya da kullanma hakkı gibi çeşitli hakları vardır. Tescil işlemi sayesinde bu haklar ürün sahibine teslim edilir.

Patent ve Faydalı Model Arasındaki Fark

Patent ve faydalı model her ikisi de bir ürün ya da buluş için alınan tescil belgesi olurken aralarında bazı farklar vardır. Faydalı model daha kısa sürede alınan bir tescil belgesidir. Buna karşın patent belgesini almak daha uzun sürmektedir.

Faydalı modelin maliyeti de patente göre daha düşüktür. Faydalı model küçük ve orta büyüklükteki sanayicileri koruma açısından yararlı bir uygulamadır. Bu tür sanayicilerin rakipleri tarafından hak kaybına uğratılmalarının önüne faydalı model tescili ile geçilebilmektedir.

Faydalı modelde bir inceleme işlemi yapılmadığından onay süreleri daha kısa sürmektedir. Faydalı model belgesinin geçerlilik süresi de patentten farklıdır. Faydalı model 10 yıl süre koruma sağlayan bir tescil işlemidir. Patent ise 20 yıl geçerlidir. Süre sonunda ise uzatılması mümkün olmamaktadır.

Faydalı model başvurusu yapıldıktan sonra eksiklikler için 2 aylık bir süre verilmektedir. Bu süre zarfında eksiklikler giderilmelidir aksi halde başvuru geçersiz kabul edilir. Başvuru aşamasında araştırma talep edilmesi halinde hazırlanacak rapor ürün sahibinin kazanç kaybı yaşamasını engelleyecektir.

Zamandan tasarruf edilmesi de ayrıca önemli olacaktır. Araştırma raporu 3 aylık süreyle bültende yayınlandıktan sonra itiraz olmadığı takdirde sicil işlemi gerçekleşecektir. Patent almak isteyen kişi ya da kurumların da izleyecekleri yol buna benzer olmakla birlikte ürün incelemeye tabi tutulacağından bekleme süresi daha uzun olacaktır. Patent ve Faydalı Model Arasındaki Fark için söylenebilecek birkaç nokta daha söz konusudur.

Patent ve Faydalı Model Arasındaki Fark söz konusu olduğunda patent başvurusunda bir dosya hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilecektir. Bu dosyada yer alan özet bilginin dışında bir de tarifname olacaktır. Tarifname dosyada yer alan en önemli kısımlar arasındadır. Ürüne ait tüm detaylar eksiksiz olarak tarifnamede anlatılmalıdır.

Ürün ya da buluşun benzersiz oluşu ve yeni oluşu detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Aynı zamanda ürün ya da buluş sanayiye uygulanabilir nitelikte olmalı ve bu durum tarifnamede açıklayıcı bir şekilde yer almalıdır. Faydalı model ya da patent almak isteyen tüm bireyler konu hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaları durumunda daha sağlıklı yol katedeceklerdir.

Yorum yapın

Cadde Patent fikri hakların yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası platformda hizmet vermektedir.

Çalışma Saatleri

9.00 - 18.00 Pazartesi - Cumartesi

Canlı destek ve ayrıntılı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Hemen Ara