Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir?

Tasarım Patenti Nedir?

Tasarım patent veya endüstriyel patent olarak bilinen ibarelerin doğru tanımı tasarım tescili işlemidir. Tasarım patenti, tasarladığınız ürününüzün resimlerini ve bilgilerinizi tarafımıza iletmeniz akabinde aynı gün içerisinde yapılan tasarım patent sorgulama işlemi sonucu olumlu olur ise Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır. Tasarım patenti başvurusu için gerekli tüm dokümanlar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Hazırlanan dokümanlar sizin onayınızdan geçtikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır. Tasarım patenti almak ve tasarım patent ücretleri hakkında bilgi almak için firmamız tasarım uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Tasarım Patenti Nedir?

Tasarım patent veya endüstriyel patent olarak bilinen ibarelerin doğru tanımı tasarım tescili işlemidir. Tasarım patenti, tasarladığınız ürününüzün resimlerini ve bilgilerinizi tarafımıza iletmeniz akabinde aynı gün içerisinde yapılan tasarım patent sorgulama işlemi sonucu olumlu olur ise Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır. Tasarım patenti başvurusu için gerekli tüm dokümanlar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Hazırlanan dokümanlar sizin onayınızdan geçtikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır. Tasarım patenti almak ve tasarım patent ücretleri hakkında bilgi almak için firmamız tasarım uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Tasarım Tescili Koruma Süresi

Endüstriyel tasarım koruma süresi toplamda 25 yıldır ve tasarım tescilinin devam etmesi için her 5 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. 25 yılın sonunda ürün kamuya mal edilir.

Tasarım
Tescili Koruma Süresi

Endüstriyel tasarım koruma süresi toplamda 25 yıldır ve tasarım tescilinin devam etmesi için her 5 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. 25 yılın sonunda ürün kamuya mal edilir.

endüstriyel tasarım tescili nedir, Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir?

Endüstriyel Tasarım
Nasıl Yapılır?

Endüstriyel tasarım tescili, tasarladığınız ürünün resimlerini ve başvuru sahibi bilgilerinizi tarafımıza iletmeniz akabinde aynı gün içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır. Endüstriyel tasarım tescil başvurusu için gerekli tüm dokümanlar tarafımızca hazırlanmaktadır. Hazırlanan dokümanlar sizin onayınızdan geçtikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır.

Endüstriyel Tasarım Tescili İçin Gereken Şartlar

Herhangi bir endüstriyel ürün için tasarım tescili temin edilmek istendiğinde öncelikle bir başvuru işlemi gerçekleştirilmelidir. Endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılacak makam Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Başvuru iki yolla yapılabilmektedir. Ulusal ve uluslararası yollar.

Başvuru
Süreci

  • Başvuru için gerekli evraklar temin edilir
  • Kuruma ait elektronik form doldurulur
  • Ürün incelemeye tabi tutulur uygun bulunursa kayıt altına alınır
  • Sicil kaydı gerçekleşen ürün bir süre için itirazlara açık bırakılır
  • İtiraz gerçekleşmezse tescil belgesi hazırlanır

Herhangi bir endüstriyel ürün için tasarım tescili temin edilmek istendiğinde öncelikle bir başvuru işlemi gerçekleştirilmelidir. Endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılacak makam Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Başvuru iki yolla yapılabilmektedir. Ulusal ve uluslararası yollar.

Endüstriyel Tasarım Tescili Yenileme

Endüstriyel tasarım tescilleri 5 yıllık koruma sağlamaktadır. Bu 5 yıllık sürenin sonunda endüstriyel tasarım tescilleri 5’er yıllık periyotlarla yenilenebilmektedirler. Endüstriyel tasarım tescilleri, en fazla 25 yıllık koruma sağlamaktadırlar. İlgili işlemleriniz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi kayıtlı olan yetkili firmamızla irtibata geçebilirsiniz. 

Tasarım Tescili
Nedir?

Tasarım tescil belgesi ürününüzün dış görüntüsünün tasarımını üçüncü kişilerden korumanızı sağlayan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen bir belgedir. Tasarım tescil, bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.

Tasarım tescili, tasarladığınız ürününüzün resimlerini ve bilgilerinizi tarafımıza iletmeniz akabinde tasarım uzmanlarımız tarafından ücretsiz olarak yapılan tasarım tescil sorgulama işlemi sonrasında aynı gün içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır. Tasarım tescil başvurusu için gerekli tüm dokümanlar tarafımızca hazırlanmaktadır. Hazırlanan dokümanlar sizin onayınızdan geçtikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanmaktadır. Tasarım tescil ücretleri ve tasarım tescil belgesi nedir gibi sorularınız hakkında daha fazla bilgi almak için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.

Endüstriyel Tasarım Tescili Adres/Unvan/Nevi Değişikliği

Endüstriyel tasarım tescil belgesi veya başvurularında, firma adresinin, başvuru sahibi veya belge sahibinin unvanının değiştirilmesi mümkündür. Bu değişikliklerin ücretlerinin ödenmesiyle birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıt edilmesi gerekmektedir. İlgili işlemleriniz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi kayıtlı olan yetkili firmamızla irtibata geçebilirsiniz. 

Endüstriyel Tasarım Tescili ve Patent Tescili Farkı

Endüstriyel tasarım tescili ile tasarlanan ürünün sadece görüntüsü korunurken, bu tasarım sayesinde bir probleme çözüm üretiliyorsa koruma, patent tescili ile sağlanmaktadır.

Endüstriyel Tasarım
Tescili İçin Gereken Şartlar

Yenilik:

Tasarımın bire bir aynısı, müracaat yahut rüçhan (öncelik hakkı) tarihi öncesinde herhangi bir alanda topluma ilgi verilmemiş ise, ilgili tasarım yeni olarak kabul görür. Tasarımlar yalnızca küçük detaylarda farklılık arz ediyorsa aynısı kabul edilir. Yenilik şartının sağlanıp sağlanmadığı firmamız bünyesindeki tasarım uzmanlarımız tarafından endüstriyel tasarım tescili sorgulama işlemi ile ücretsiz yapılıp aynı gün içerisinde tarafınıza raporlanmaktadır.

Ürün veya Parçası:

İlgili üründen ayrı olarak bir tasarım, tescil edilerek koruma kapsamına alınamaz. Tescil işlemine konu olan tasarımın ürüne ya da herhangi bir parçasına kullanılmış olması gerekmektedir.

Ayırt Edicilik Unsuru:

Ayırt edici terimi, bir ürüne özgün özellik, özellikleri açıklamak adına kullanılır. Endüstriyel bir tasarımın tüketicide edindiği genel izlenim sayesinde diğer bir tasarımın bire bir aynısı tüketicide kanadında yer ettiği genel izlenim arasında belirgin farklılık meydana getiriyorsa o tasarımın ayırt edici unsura sahip olduğu belirtilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Endüstriyel Tasarım Tescili ve Patent, fikri mülkiyet haklarına dayalı iki önemli hukuki kavramdır. Bu kavramlar, yenilikçi fikirlerin korunmasında büyük bir rol oynar. Endüstriyel Tasarım Tescili, bir ürünün dış görünüşünü koruma altına alırken, Patent daha geniş bir yelpazede icatları ve buluşları kapsar. Hangi koruma türünün tercih edileceği, ürünün veya icadın niteliğine ve kullanım amacına bağlı olarak değişebilir. Her iki koruma türü de yaratıcı fikirleri ve inovasyonu teşvik eder, iş dünyasında rekabet avantajı sağlar ve yatırımcılara güvence sunar. Profesyonel hukuki yardım, bu süreçlerin düzgün bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilir.

Tasarım tescili, rekabetçi endüstriyel sektörlerde sizi öne çıkarır. Benzersiz tasarımlar, müşteri sadakati ve yatırımcı ilgisi oluşturur. Hukuki koruma, kopyalama ve taklitçiliği önler ve sizi yasal bir temele sahip kılar. İşletme değerinizi artırır ve uluslararası pazarda büyüme fırsatları sunar.

Tasarım tescili, iş dünyasında hayati bir rol oynar. Bu, yaratıcılığınızı, inovasyonunuzu ve özgün tasarımlarınızı koruma ve teşvik etme yoluyla işinizi ileri taşımanın anahtarıdır. Tasarımınızın tescili, yasal koruma sağlar ve taklitçiliği önler. Ayrıca marka imajınızı güçlendirir ve iş değerinizi artırır. Lisanslama fırsatları sunar, işbirliği olanakları yaratır ve inovasyonu teşvik eder. Uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülebilir ve uluslararası düzeyde koruma sağlar. İş dünyasında rekabetin giderek arttığı bir ortamda, tasarım tescili neden önemlidir sorusunun cevabı, işletmenizin büyümesi ve başarılı olması için gereklidir.

Cadde Patent fikri hakların yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası platformda hizmet vermektedir.

Çalışma Saatleri

9.00 - 18.00 Pazartesi - Cumartesi

Canlı destek ve ayrıntılı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Hemen Ara