MARKA DEVRİ NASIL YAPILIR?
Marka devir alacak firma veya şahıs ile marka sahibi olan ve markasını devredecek firma veya şahıs noterde satış işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Bu aşmadan sonra ilgili satış işlemleri tarafımızca aynı gün Türk Patent Enstitüsü’ne ilgili kaydı yapılmaktadır.
Devralan kişi adına çıkarılan yeni marka tescil belgesi tarafınıza iletilmektedir.
Marka devri yapılabilir mi? Marka devri nasıl yapılır? Gibi sorularla sıkça karşılaşılmaktadır. Marka tescili gerçekleştikten sonra marka bir başka şahıs veya tüzel firmaya marka devri gerçekleştirilmektedir. Bu işlemlere Türk Patent ve Marka Kurumunda marka devir işlem harcı ödenerek sonra yapılabilir.
Marka devri başvuru aşamasından sonrada hemen yapılabilir fakat marka tescil edilemez veya kısmi yayına uğrarsa bu durum problem yaratabilmektedir. Risk analizinin iyi yapılması sağlıklı sonuçlar doğurmaktadır. Marka devir işleminde öncelikle noter aşaması yer alır. Markayı alan ile markayı satan kişiler noterde devir işlemini yaptıktan sonra ilgili belgeler Türk Patent ve Marka Kurumuna gerekli harç ödemeleriyle gerçekleşir.
Noter üzerinden yapılan sözleşmede dikkat edilmesi gereken temel konulardan biri de, markanın hangi sınıf ve emtialarının marka devir edilmek istendiğidir. İki çeşit devir işlemi vardır. Bunlar tam devir ve kısmi devirdir. Örnek verecek olursa: 5, 25, 35, 37, 41 ve 43 sınıflarında tescilli bir marka için, 7 sınıflı bir marka için tüm sınıflar üzerinden mi devir alınacak yoksa tek sınıf üzerinden mi yapılması gerektiği önemli bir ayrıntıdır.
Markanın tüm sınıfları üzerinden devir yapılması durumunda ‘TAM DEVİR’ olarak kayıtlara geçirilir. Şayet yalnızca 41 ve 43 sınıfın devir edilmesi halinde ‘’KISMİ DEVİR’’ uygulanır. Markayı devir alan ve devrenin bu konuda mutabık olması gerekiyor. Devir alan kişi markanın tüm ve sınıf emtiasını aldığını düşünebilir.
Devredilecek marka hakkında herhangi bir hukuki durum yani haciz veya bir kısıtlılık olmaması gerekmektedir.